CiFipèdia:Quant a

De CiFipedia
Salta a: navegació, cerca

La CiFipèdia és un espai del Repositori de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia on els aficionats al gènere fantàstic en català poden contribuir en la construcció d'una enciclopèdia sobre aquest gènere. L'objectiu de la CiFipèdia és reunir articles sobre la pròpia ciència ficció, biografies dels autors i comentaris a les seves obres literàries. Per això, hem adoptat la forma d'una wiki així com la llicència GNU FDL, per tal de facilitar la col·laboració i l'intercanvi d'informació entre els aficionats.


Contingut 1 La CiFipèdia 2 Les wikis 3 Web 2.0 La CiFipèdia El projecte més ambiciós del Repositori ha estat l'elaboració d'una enciclopèdia wiki de la ciència-ficció en llengua catalana. Aquesta enciclopèdia, posada en marxa oficialment el 25 de novembre de 2018, en el marc de la II CatCON de Vilanova i la Geltrú], recull biografies d'autors, ressenyes d'obres de ciència-ficció, llistats de guanyadors dels principls premis literaris del gènere, etc. L'agermanament amb la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia, garanteix una màxima difusió dels seus continguts entre els aficionats al gènere, així com una implicació major dels possibles contribuïdors.

Les wikis La CiFipèdia neix en forma de wiki. Una wiki és un lloc web que pot ser lliurement editat per tots els seus usuaris emprant per a això el mateix navegador d'Internet que fan servir per visualitzar els seus continguts. La més famosa és, evidentment, la Viquipèdia. El principal avantatge d'aquests llocs és la facilitat que ofereixen per a l'edició de continguts, per la qual cosa són eines molt útils en projectes col·laboratius. Precisament per facilitar la col·laboració entre usuaris per elaborar aquesta enciclopèdia de la ciència-ficció en català, La CiFipèdia ha adoptat el format d'una wiki.

Web 2.0 El terme Web 2.0 (emprat des del 2006 fins a l’actualitat) s’associa habitualment amb les aplicacions web que faciliten la compartició interactiva d’informació, el disseny centrat en l’usuari i la col·laboració dins el World Wide Web. Alguns exemples del Web 2.0 serien les comunitats basades en web, els llocs de P2P, els wikis i els blogs. Tant els espais del CiFivers i la CiFisfera com aquest de la CiFipèdia, doncs, s'englobarien dintre dels denominats llocs Web 2.0, ja que són espais que permeten interactuar amb altres usuaris o canviar el contingut del lloc, enfront dels llocs web convencionals no interactius, on els usuaris es limiten a mirar passivament la informació que se'ls proporciona. No oblidem, en últim terme, com resa el nostre lema, que "Tots fem CiFiCAT!".